Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 7 >>> Blic vijesti 1/2

 

Blic vjesti

 

VIDFEST 2003

Dana 07. srpnja 2003. godine održan je dječji festival. Mogli su se prijaviti svi do 14 godina starosti koji su htjeli imitirati svoje omiljene pop zvijezde. Festival su organizirali mladi iz Vida uz pomoć župnika Don Stanka Vrnoge. U žiriju su bili Domagoj Šiljeg, Ivona Ramić i Branka Vidović. Oni su dodjelili nagrade najboljim izvođačima:

1. mjesto: Emanuel Volarević – Zavala

2. mjesto: Milka Vučić

3. mjesto: Danijela Marević

Najhrabriji izvođač: Katarina Ramić

Najsmješniji izvođač: Mirko Medak

Događaju je nazočilo oko sedamdeset gledatelja koji su se odlično zabavili. Ulaz je bio besplatan.

Ante Vučić


FESTIVAL IZVORNIH NERETVANSKIH PJESAMA

Tri dana prije Ledene Gospe 02. kolovoza održan je festival neretvanskih pjesama. Mogli su se prijaviti svi neovisno o godinama. Festival su organizirali mladi iz Vida uz pomoć župnika. Starijima je to bila prigoda da se prisjete pjesama iz najranijeg djetinjstva, stoga nije ni čudo što su se okupili u povećem broju. Župnik je dodjelio prigodne nagrade najboljim izvođačima koje je odredio tročlani žiri u sastavu: Jurica Ilić, Zoran Taslak i Pavo Taslak.

1. mjesto: Emanuel Volarević – Zavala

2. mjesto: Danijela Vidović i Milka Vučić

3. mjesto: Veseli pačići koji su se najviše dopali publici

Organizatori su najavili festival i za slijedeću godinu, što s nestrpljenjem isčekujemo.

Do slijedećeg puta.

Ante Vučić


PROMOCIJA KNJIGE

U lipnju ove godine Srećko Ilić Pavin  rođen u našem mistu a živi i radi u Zagrebu, imao je  promociju svoje knjige u gradskom kulturnom središtu Metković. Knjiga  je ustvari zbir šaljivih događaja u našoj župi i široj okolici opisanih onako kako je to Srećko čuja i napisa. Knjiga ima naslov  SMIJ NAŠ SVAGDAŠNJI i mnogi su se u njoj pripoznali iako  je autor minjao imena aktera pojedinih zgoda.

Pored  kulturnog značenja za ovu župu  ovom knjigom  Ilić je učinio i veliko dobrotvorno  djelo, naime cijeli prihod od ove knjige ide za izgradnju mrtvačnice i do sada je skupljeno preko 30.000,00 Kuna.

Posebnost svega ovog je, knjigom smija do kuće tuge.

Marko Marušić


CESTE I PUTEVI

Županijska cesta koja prolazi kroz našu Župu  od Metkovića do granice sa BiH proširuje se i uređuje u cijeloj svojoj duljini .Trenutno se izvode radovi između Vida i Pruda, dok je ostali dio gotov završno sa prvim slojem asvalta. Međumjesna dionica širi se prema brdu, ispravljaju se okuke a na dijelu  u Ivanovoj dragi  kod  toponina DEDO račva se u dvije zasebne trake kako bi se izbjeglo oštećenje te za kulturnu baštinu značajne stijene.

Nazočnost  moćne mehanizacije potakla nas je na  moguću izgradnju novog «Normalnog» ulaza u mjesto Vid i to  od Ženskog vrila djelom kroz Gaj i spajao bi se na već  u grubo probijeni put 2001. godine. U Poglavarstvu Grada  prepoznali su značenje te inicijative i odobrili su istu .

Korisnicima građevinskih parcela uz tu trasu potrebno je skrenuti pozornost na propisano odmicanje od ceste kako ne bi «začepili» i taj ulaz..

Hrvatskim šumama upućen je zahtjev za probijanje protupožarnog puta od regionalne vodospreme u Prudu do  puta probijenog iznad Markotovih kuća u Vidu. Dio istog zahtjeva je i pravac od regionalne vodospreme do Ječimišta  do kojeg se uz čišćenje Mrtvačkog puta može doći sa Dragovije. Ovom mrežom protupožarnih putova stvorila bi se mogućnost efikasnije obrane  od požara.

Marko Marušić


 Lađari Vida i Pruda u Zagrebu na Jarunu

PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET  iz Zagreba  odnosno njegovi veslači uspostavili su kontakt sa Udrugom lađara Domagojevi gusari  iz Vida  preko Internet stranice koju uređuje Branko Markota. U tim kontaktima oni su izrazili želju za sudjelovanjem na Martonu što smo im mi i omogućili. Prijavili ih, organizirali smještaj ,ustupili lađu sa veslima i člana naše udruge Miru Volarevića Mireka ustupili za kormilara. Sutradan po Maratonu imali smo cjelodnevno druženje upoznajući naše znamenitosti uz bogatu trpezu. Tada se rodila ideja da oni nama uzvrate gostoprimstvo na jesenskoj regati u Zagrebu, načelno  smo pristali i po primitku službenog poziva o sudjelovanju pozvali smo a koga drugo nego naše susjede iz Pruda. Šleperom BILI COMERCA  privezli smo tri lađe našu ,prudsku i MOMIĆKU jer nam je treća trebala za Zagrebčane uz djelomičnu pomoć UDRUGE LAĐARA NERETVE uzeli smo zajedno autobus i kao dobri susjedi uputili se u Zagreb

Putovali smo cijelu noć  i u 14 sati imali prvi promotivni nastup na 100 metara, u istoj trci nadmetali su se i studenti Tehničkog fakulteta u BRODOCIKLIMA. Tu večer u Zagrebu je nastupala nogometna reprezentacija Hrvatske i Bugarske organizirano smo išli na istu gdje nas je službeni spiker pozdravio pred 35 000  gledatelja .

Sutradan 12.10 u sklopu regate «Zagreb – 500» tri lađe ogledale su se na stazi dugoj 500 metara. Veslačka ekipa iz Zagreba sa Mirekom na pariću pobijedila je kao i dan prije, prvo jer su sve to veslači koji svakodnevno treniraju, a s drugu stranu mi lađari nismo vidjeli veslo od Maratona dakle puna dva mjeseca. Ne umanjujući pobjedu domaćina nismo ni došli  voditi ljuti boj već isključivo u službi promocije  neretvanske lađe i naše Župe, u čemu smo sigurno učinili mnogo.

Za sve vrijeme programa drugog dana imali smo naš štand na kojem smo  besplatno dijelili mandarine, šipke, suhe smokve, pršut, rakiju, vino, kruh ispod sačure i promidžbeni materijal lađara. Mnogi  posjetitelji  štanda oduševljeni našom ponudom dugo su ostajali uz nas kao i brojni župljani nastanjeni u Zagrebu i okolici. Poslije zajedničkog ručka ukrcali smo lađe i krenuli nazad uz neizbježna bockanja koja je ekipa bolja između naše dvije ( obje su bile po jednom drugi i jednom treći) uz pismu i ugodno druženje okončali smo i ovo putovanje.

Tko je pobijedio?    Lađa zasigurno jest!

Marko Marušić

Stranica 1 >>2


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Don Ante Jurić:

Početak školstva u Vidu

Jakov Vučić:

Pregled arheoloških istraživanja

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Ivan Vučić:

O pomalo zaboravljenim mjestima

Bernard-Valentin Marušić:

Moja sjećanja na II svjetski  rat

Jurica Ilić:

Preslice (kudilje) u Hrvatskoj

Žarko Markota:

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije

Žarko Markota:

Prvi svjetski rat

Ante Pejar:

Sjećanja

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Branko Markota:

Veliki Petak 18.travnja 2003.g.

Branko Markota:

6.maraton lađa

Marin Volarević:

Prud i 6.maraton lađa

Marko Marušić:

Mladi i mi

Marin Marušić:

Prud

Blic vijesti

Sestra Natanaela:

Kako sam dobila redovničko zvanje

 

Dječiji kutak