Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 7 >>> Moja sjećanja na II svjetski rat

 

Moja sjećanja na drugi svjetski rat

 

Marušić Bernard – Valentin

Rođen sam 14. 02. 1926. godine, od oca Mate zvani Zelić i majke Matije rođene Marušić. Završio sam četiri razreda pučke škole. Bio sam uhićen od strane partizana 1943. godine u gostionici Ilije Volarevića. Priveli su me u nedovršenu crkvu Snježne Gospe i ispitivali radi posjedovanja oružja – automata kojeg nisam posjedovao, a posjedovao sam samokres 6,35 mm kojeg su mi oduzeli. Oni koji su me priveli uglavnom su umrli. Nakon saslušanja i oduzimanja samokresa uspio sam im pobjeći.

Po navršetku 18 godina dobio sam vojni poziv za vojsku Nezavisna Države Hrvatske sa služenjem u Sisku u hrvatskoj mornarici. Nakon boravka u Sisku tri dana, raspoređen sam u Nizozemsku u grad Gröningen. U Gröningenu sam završio mornaričku obuku. Po završetku obuke upućen sam u njemačku mornaricu u Köln. U Kölnu sam na razaraču Nordland plovio po Sjevernom moru, poluotoku Jyllandu i okolo Danske. Na razaraču sam obavljao poslove mitraljesca četverocjevca. Svakodnevno smo bili izloženi borbenim djelovanjima engleskih, američkih i ponekad ruskih aviona. Brodovi oko nas su potopljeni a bilo je žrtava i na našem brodu. Sa mnom je iz Pruda u mornarici bio Ljubo Volarević. Njemu se 1944. godine gubi svaki trag.

Pred sam poraz njemačke vojske raspoređen sam u hrvatske oružane snage početkom travnja 1945. godine. U Zagrebu sam raspoređen u Vojnu pekarnu na prostoru današnjeg hotela "Opera" (prije se zvao Inter – Continental). Priliko čišćenja puške koju prije nisam ispraznio od streljiva ispalio sam nehotice jedan metak. Ustaše su me uhitile pod izgovorom da slavim prvi svibanj jer se to dogodilo 30. travnja. Nakon uhićenja proveo sam tri dana i noći u samici u Petrinjskoj ulici. Kako sam pripadao domobransko – njemačkoj postrojbi, iz zatvora sam oslobođen na intervenciju njemačkog časnika. Po izlasku iz zatvora vraćen sam ponovno u vojnu pekarnu na Savskoj cesti. U pekarni sam radio do 6. svibnja u noći. Ujutro 7. svibnja ostali smo svi bez svojih časnika jer su pobjegli tijekom noći. Mi vojnici napuštali smo 7. svibnja Zagreb koji je bio opkoljen sa svih strana od Partizana.

Pješke smo došli do Celovca u Austriji. Tu su nas razoružali partizani. Moj prijatelj i rođak se zauzeo za mene da nisam ratni zločinac. Nakon toga me je Ozna uzela u postupak i ispitivala u jednoj štali u Sloveniji stalno mi prijeteći smrću. U toj štali su bila dvoja vrata. Jedna su bila odlazak u smrt, a druga u nadu za život. Po izlasku na vrata spasa vezali su mene i jednog Tolja za jednu jabuku. Tada me je moj rođak i  prijatelj kuhar uzeo od jabuke i rekao da sam mu brat. Oni koji su izašli iz štale na vrata smrti odmah su u blizini likvidirani. Likvidacija hrvatske vojske trajala je od 15. svibnja do 25. svibnja 1945. godine. Likvidacija je izvođena u Sloveniji, a na čelu je bio Simo Dubajić. Mi preživjeli iz Kočevskog Roga smo otišli u Makedoniju, u Tetovo. Odslužili smo ponovno vojni rok. Po odsluženju sam došao u Prud i zasnovao obitelj, ali posla nigdje nisam mogao dobiti s obrazloženjem da sam pripadao bandi.

  

Tragedija moje obitelji

 

Partizani su 1944. i 1945. godine opljačkali kuću mojih roditelja, a mog oca su maltretirali prijeteći mu čupanjem brkova. Brat Petar rođen 1923. godine mobiliziran je 1943. godine u ustaše u Zagreb. Bio je u Počasnoj gardi Ante Pavelića. Viđen je posljednji put u Bleiburgu 1945. godine od kada mu se gubi svaki trag. Sestra Klema, rođena 1920. godine, tragično je poginula 1945. godine.

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Don Ante Jurić:

Početak školstva u Vidu

Jakov Vučić:

Pregled arheoloških istraživanja

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Ivan Vučić:

O pomalo zaboravljenim mjestima

Bernard-Valentin Marušić:

Moja sjećanja na II svjetski  rat

Jurica Ilić:

Preslice (kudilje) u Hrvatskoj

Žarko Markota:

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije

Žarko Markota:

Prvi svjetski rat

Ante Pejar:

Sjećanja

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Branko Markota:

Veliki Petak 18.travnja 2003.g.

Branko Markota:

6.maraton lađa

Marin Volarević:

Prud i 6.maraton lađa

Marko Marušić:

Mladi i mi

Marin Marušić:

Prud

Blic vijesti

Sestra Natanaela:

Kako sam dobila redovničko zvanje

 

Dječiji kutak