Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 7 >>> Veliki petak 18.travnja 2003.

 

Veliki petak 18.travnja 2003.godine

 

Tradicija «Šimuna» na Veliki petak stara je vjerojatno koliko i žudije u Vidu. Zašto se zove baš Šimun, nije mi poznato. Tajnovitost «Šimuna» vezana je posebno uz činjenicu da skoro nitko ne zna tko je. Odavno se djeca, a ne izostaju ni stariji, najviše dovijaju kako otkriti njegov identitet, često čekajući u «čekama» okolo crkve kako bi otkrili tko je. Za njih kao da je to dio igre a sam čin Velikog petka, izgleda da im ne znači ništa. Kao da je ta tajnovitost nešto značajna, uostalom i «Šimun» se javno otkriva, tj. pojavljuje na zajedničkom ručku žudija par dana nakon toga. Po pričama, navodno su se prije znale činiti razne smicalice kako bi isti prošli svoju pokoru. Od punjenja križa pijeskom da bude teži, bacanja puntina ili trnja pod noge «Šimuna» dezavuirajući na taj način sam obred Velikog petka. A znale su  ponekad i žudije malo kopljem «bocnuti» dotičnoga.

Ove godine napravljen je novi drveni križ od punog drveta, teži od dosadašnjeg. Stari križ bio je vrlo lagan, šupalj iznutra, tako da su ga i mala djeca mogla nositi. Iako mi nije poznat običaj u drugim mjestima, mislim da je naš običaj dosta specifičan i univerzalan kako oko žudija koje nastavljaju svoje bdijenje i na Uskrs tako i vezano uz tajnovitost «Šimuna». Obučen u crnu neprozirnu tkaninu da se ne može prepoznati, samo su (bosa) stopala vidljiva. Koliko taj običaj i pokora vezano uz to znači ljudima, vidljivo je u činjenici da je lista zapisanih skoro deset godina unaprijed.

Kako bi prošlo bez skrivanja vani, ušao sam zajedno sa žudijama u sakristiju gdje sam se presvukao. Pošto su već znali moj identitet bio sam dobro «čuvan» od žudija kako i treba biti. Tako je sve proteklo u jednoj ležernoj atmosferi. Mislim da je tako i najbolje, osim ako netko nema poseban razlog da bude neotkriven. Sigurno treba zadržati taj običaj «Šimuna» u crnini, i nepoznanicu za pučane a koji bi trebao biti poznat samo žudijama, na Veliki petak, što i pridonosi cjelokupnom ozračju velike pokore i uspomene na Kristove muke.

 

Branko Markota

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Don Ante Jurić:

Početak školstva u Vidu

Jakov Vučić:

Pregled arheoloških istraživanja

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Ivan Vučić:

O pomalo zaboravljenim mjestima

Bernard-Valentin Marušić:

Moja sjećanja na II svjetski  rat

Jurica Ilić:

Preslice (kudilje) u Hrvatskoj

Žarko Markota:

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije

Žarko Markota:

Prvi svjetski rat

Ante Pejar:

Sjećanja

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Branko Markota:

Veliki Petak 18.travnja 2003.g.

Branko Markota:

6.maraton lađa

Marin Volarević:

Prud i 6.maraton lađa

Marko Marušić:

Mladi i mi

Marin Marušić:

Prud

Blic vijesti

Sestra Natanaela:

Kako sam dobila redovničko zvanje

 

Dječiji kutak