Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 7 >>> Prud i 6.maraton lađa

 

Prud i šesti maraton neretvanskih lađa

 

Mislim da je ovaj događaj veoma važno opisati. Šesti tradicionalni maraton ostat će zabilježen i zapamćen u našem selu. Početkom lipnja organiziran je lađarski odbor na čelu sa snažnim momcima, koji su poučeni dosadašnjim iskustvom znali što žele. Svjesni da nećemo moći konkurirati sa onima koji su rođeni i žive na vodi, potajno smo se nadali, ako ne biti najbolji, biti među najboljima.

Pod pokroviteljstvom našeg Mate i njegova rasadnika napravljena je nova lađa u Rogotinu. Ustrajno se vježbalo i nestrpljivo očekivao maraton.

U Opuzenu za startnu poziciju izborili smo prilično dobre rezultate i plasirali se u prvi red. Dana 09. kolovoza 2003. godine sa broda Palagruža predsjednik Mesić sirenom je dao znak za polazak. Zaveslala je 31 ekipa, a najveću pučki manifestaciju, ne samo u dolini Neretve nego u cijeloj domovini pratilo je oko četrdeset tisuća poštovatelja ovog maratona. Snažno je zaveslala i naša zeleno – bijela ekipa. U Opuzenu smo stigli osmi a tu smo se mjenjali. Veslajući još snažnije prema cilju shvatili smo da su nam medalje nedostižne a na cilj u Ploče stigli smo četvrti, ali ipak prvi. Prvi iz gornje Neretve. Sa pobjednicima slavili smo u Pločama, a odatle smo u koloni krenuli u naše selo. Ozarena lica naših mještana dočekala su nas sa iskrenim čestitkama i hladnim pićem. Ugodnu večeru i pravo gostoprimstvo pružila nam je konoba Vrilo. Pobjednički štimung u našem selu mogao se osjetiti i u zraku. Naši organizatori i mještani tu pobjedu htjeli su svečano proslaviti. Seoska fešta održana je 16. kolovoza u dvorištu mjesne škole. Uz Božji blagoslov i blagoslov našeg Don Stanke rezala se velika torta, jelo se, pilo i pjevalo. U samom kutu dvorišta naša lađa sa veslima izgledala je kao da će zaplivati ponovo Noriljem.

Posjetio nas je i župan Dubrovačko – Neretvanski a gospodin Neno Kovačević, predsjednik lađarskog odbora uručio je plaketu kao pobjedniku iz gornje Neretve. Selo se ljepo zabavilo, a svi učesnici maratona dobili su priznanje.

Nadam se da će ovaj dan biti nezaboravan a zaista je za svaku pohvalu.

Veselje je trajalo cijelu noć, a Miće je neumorno pjevao: Sa svetog Ivana zastava vijori i ona govori Prud nam je najbolji, Prud nam je najbolji...

 

Marin Volarević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Don Ante Jurić:

Početak školstva u Vidu

Jakov Vučić:

Pregled arheoloških istraživanja

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Ivan Vučić:

O pomalo zaboravljenim mjestima

Bernard-Valentin Marušić:

Moja sjećanja na II svjetski  rat

Jurica Ilić:

Preslice (kudilje) u Hrvatskoj

Žarko Markota:

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije

Žarko Markota:

Prvi svjetski rat

Ante Pejar:

Sjećanja

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Branko Markota:

Veliki Petak 18.travnja 2003.g.

Branko Markota:

6.maraton lađa

Marin Volarević:

Prud i 6.maraton lađa

Marko Marušić:

Mladi i mi

Marin Marušić:

Prud

Blic vijesti

Sestra Natanaela:

Kako sam dobila redovničko zvanje

 

Dječiji kutak