Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> broj 2 >>> Pomoć djeci i roditeljima

 

Pomoć djeci i roditeljima

      Kad se dijete prvi puta susreće sa promjenom sredine u kojoj boravi ono sigurno nailazi na neke svoje probleme koji se izražavaju na razne načine. Oni poslije ostavljaju posljedice na njegov uspjeh. Njih treba uočiti što prije i poduzeti odgovarajuće mjere. To se naročito događa pri dolasku učenika u prvi razred osnovne škole. Redovito praćenje uspjeha u školi ponukat će roditelje na poduzimanje odgovarajućih mjera kako u učenju tako i u ponašanju djeteta u roditeljskom domu na putu do škole i obrnuto, kao i ponašanje na nastavi i općenito u društvu svojih vršnjaka. Zdravstveno stanje učenika mora biti dobro. Osobna higijena i čistoća prostorije u kojoj dijete boravi mora biti bez primjedbi. Neuhranjenost, neispavanost, kao i duži boravak pred televizorom, nepravilno držanje tijela, u svim životnim prilikama, negativno djeluje na psihofizički razvoj djeteta. O svemu ovome treba porazgovarati sa razrednim učiteljem.

     Radno mjesto za učenje po mogućnosti mora biti stalno i udobno. Temperatura zraka mora biti tolika da negativno ne djeluje na usredotočenost djeteta na sadržaj gradiva. Osvjetljenost prostorije također utječe na rad učenika. Prostorija ne smije biti prenatrpana namještajem. Sjedala i radni stol moraju biti udobni.

     Pisanje domaćeg rada i učenje mora biti nastavak rada u školi. Obavljati ga treba uvijek u isto vrijeme i na istom mjestu. Po dolasku iz škole treba odmora koji ovisi o provedenom vremenu i postignutom uspjehu u školi. Roditelji pri postavljanju svojih zahtjeva moraju biti jedinstveni. Obećanja koja se daju djetetu moraju biti primjerena i ostvariva. Moraju imati povjerenja u njega a i obrnuto. Strpljivost i upornost treba biti obostrana. Uspjeh sigurno neće izostati.

Stara osnovna škola u Vidu (Autor Marijan Vučić, vlasnik Ivan Beš- Garajin)

   

Proces biološkog sazrijevanja djeteta i razvijanja treba biti podjednak i kod njegovih vršnjaka. Bolje je da uđe u preuranjene promjene nego u zakašnjele. Najpoželjnije je da sazrijeva sa svojom vršnjačkom dobnom skupinom. Povodljivost za starijim skupinama najveća je opasnost u godinama koje slijede jer ona ga kroz pritisak mladeži može nagnati na kojekakvu nepromišljenost sa vrlo negativnim posljedicama.

     Sve ovo navedeno je lako pročitati. Međutim kad se uoče problemi treba odmah osmisliti rad na otklanjanju uzroka i ispravljanju negativnosti. Često treba potražiti pomoć najprije kod učitelja. I najmanji uspjeh razveselit će dijete/učenika a zatim sve one koji su sudjelovali u otklanjanju svih negativnosti. Najviše koristi od svega ovoga imat će i djeca.

 

Ante Pejar


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

Dr. Emilio Marin:         Kula don Bariše Ereša, župnika Vida

Jakov Vučić: Katastarske mape sela Vida

Zoran Volarević:

Stari Čamci u dolini Neretve

Don Stanko Vrnoga:

Štovanje Djevice Marije

Don Jure Marasović:

Izgradnja crkve sv. Ivana

Don Stanko Vrnoga:

Iz kronike naše župe

Žarko Markota:

Mjesne legende ili kako je nastao Vid

Ante Pejar:

Pomoć djeci i roditeljima

Don Stanko Vrnoga

Župnikov osvrt na biskupov

DJEČJI KUTAK
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prilagođeno rezoluciji 1024*768