Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> broj 2 >>> Iz kronike naše župe

 

Iz kronike naše župe

 USKRSNI DANI

    Kao i svake godine uskrsna ispovijed je bila u četvrtak prije Cvjetnice. Ispovjedilo se u Vidu tog dana 240 osoba, a u Prudu 150. Ukupno malo više nego prošle godine.       Za Veliki četvrtak, petak i subotu obredi su u župnoj crkvi. Sve tri večeri župna crkva je bila dobrano puna, osobito na Veliki petak. Svaka od ovih večeri ima svoje ljepote i svoje sadržaje. U obredima ovih dana svatko sudjeluje na svoj način. Pjevači dadu svoj udio pjevanjem  muke, ispovjedite se gospodinu, uskrsnim pjesmama i Gospinim plačem. Dječaci nam predočavaju apostole, momci čuvare Isusova groba.

Žudije” kod bedema pred crkvom (Jakov Vučić)

Ove godine “apostoli” su bili ovi dječaci: Teo Ilić, Ante Jakić, Ivan Krstičević, Ante Marević, Josip Markota, Rudolf Petković, Krešimir Ramić, Filip Suton, Ante Taslak, Ante Volarević Zlatkov,  Marin Volarević Ivanov i Ante Vučić.

Čuvari “Božjeg groba” su bili: Joško Beš, Ante Bukovac p. Ivana, Branko Markota Žarkin, Željko Markota, Krešimir Marušić, Mario Marušić, Nedo Marušić, Josip Pejar, Dario Ramić, Jozo Ramić, Pero Volarević Radin, Damir Volarević i Ivan Vučić. Zapovjednik je bio Tomo Ramić. Augustin Kešina je bio “Šimun”. 

Blagdan Svetog Leopolda Bogdana Mandića 

   (Prud 12. svibnja 1999. Godine). Procesija i misa U 10, 00 sati. Predvodio je i propovijedao kapucin O. Ivan Markanović iz dubrovačkog kapucinskog samostana. I sv. Leopold je bio redovnik kapucin. Propovijed je održao vrlo smireno i lijepo. Neki su mi kasnije rekli, da bi ga slušali još dva sata. S nama su preko mise bili i: don Srećko Majić- župnik Gabela Polja, don Filip Pavić- župnik župe sv. Nikole u Metkoviću i don Senko Antunović- župnik Vidonja. U procesiji je bilo od 300 do 350 osoba. Još ih se pedesetak putem priključilo ili su čekali pred crkvom i u crkvi. Mnogi su mi rekli: “Ovaj svetac mi je drag, ne znam zašto.” Za ručkom svi su svećenici bili gosti obitelji Veljka Marušića.

 PRVA PRIČEST

   (Vid, 16. svibnja 1999. godine). prvopričesnika je bilo 26. Prva pričest je uvijek svečanost. U župi je to događaj. Djeca su lijepo pjevala. Gotovo svi roditelji su sa svojom djecom došli na pričest. Prvopričesnici su bili ovi: Ivana Bjelopera, Marko Brnas, Vinka Čamber, Ivana Kešina, Zvonimir Kešina, Iva Marušić, Ivan Marušić, Martin Marušić,

Ana Pejar, Ana Marija Petković, Andrea Petković, Katarina Petković, Petar Petković, Ante Ramić, Klementina Ramić, Ante Suton, Marin Suton, Marijana Taslak, Antonija Volarević, Ivan Volarević, Marijana Volarević, Mateja Volarević, Petar Volarević, Vida Volarević, Josip Vučić i Josipa Vučić. Prije pričesti Josip Vučić je slomio nogu pa se morao služiti štakama.

 

 Pastirski pohod nadbiskupa msgr-a Ante Jurića

   (Vid, 14. I 15. lipnja 1999. godine). nadbiskup je došao 14. lipnja poslije podne. U 19 sati je imao susret sa svim vjeroučenicima iz naše župe i krizmanicima. Sutradan na blagdan sv. Vida bila je krizma. Iz naše župe krizmanika je bilo 14: Mandica Boras, Lovre Bukovac, Tea Bukovac, Marina Ilić, Paula Ilić, Marina Jakić, Tomislav Klobučić, Ante Marušić, Ružica Ramić, Stjepan Taslak , Elza Volarević, Nikica Volarević, Pero Volarević i Marija Vučić. Još je bilo šestero krizmanika. Iz župe Bagalovići jedan i petero iz komune u Velikom Prologu gdje se liječe narkomani.

 

Prvopričesnici s župnikom i nastavnicama u župnoj crkvi (Župni ured Vid)

 

Iako je procesija počela u 9, 30 sati ipak je bilo vruće. Uz nadbiskupa su koncelebrilali njegov tajnik don Ante Šošić, don Filip Pavić župnik župe sv. Nikole, don Srećko Majić- župnik Gabela Polja, don Bare Plećaš- župnik Dubrave i Sitna Gornjega,, don Mladen Margeta- župnik Velikog Prologa, don Zrinko Brković- župnik Bagalovića i domaći župnik. Misa je bila pred crkvom sv. Vida. Prostor je malo tijesan. Ipak smo najvećim dijelom stali u hlad pod trijem i svećenici i pjevači. Krizmanici su bili pod velikim suncobranom što ga je donio Ante Kaleb. Muški zbor pjevača je pjevao stare napjeve nepromjenjivog dijela mise, a mješoviti zbor pod ravnanjem č. s. Marijane više prigodnih i misnih pjesama. Sve u svemu dan je prošao lijepo i svečano. U 19 sati je bila večernja misa kojoj je prisustvovao prilično velik broj osoba. Ne mnogo manje nego u jutro.

 Župnik


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

Dr. Emilio Marin:         Kula don Bariše Ereša, župnika Vida

Jakov Vučić: Katastarske mape sela Vida

Zoran Volarević:

Stari Čamci u dolini Neretve

Don Stanko Vrnoga:

Štovanje Djevice Marije

Don Jure Marasović:

Izgradnja crkve sv. Ivana

Don Stanko Vrnoga:

Iz kronike naše župe

Žarko Markota:

Mjesne legende ili kako je nastao Vid

Ante Pejar:

Pomoć djeci i roditeljima

Don Stanko Vrnoga

Župnikov osvrt na biskupov

DJEČJI KUTAK
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prilagođeno rezoluciji 1024*768