Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> broj 2 >>> Uvodna riječ

 

UVODNA RIJEČ

      Zahvaljujući našim suradnicima evo nam u rukama i drugog broja našeg župnog lista. Cilj mu je da okuplja, informira i formira sve članove naše župne zajednice. Zato su dobrodošli svake vrste prilozi, bili oni strogo znanstveni ili prilozi u smislu “naši stari pričaju”. Osobito su se probudili naši najmlađi suradnici sa svojim prilozima koje ćemo naći u DJEČJEM KUTKU. Nedostaju još mladi. Neka se i oni okušaju. Rado ih primamo. I u ovom broju ćete naći znanstvenih članaka, a to je vrlo važno da upoznamo povijest kraja u kojem živimo. Prošlost ne možemo promijeniti. Kakva je takva je. Kakva će nam biti budućnost dobrim djelom odlučujemo mi sami.

     Svaki pametan trgovac s vremena na vrijeme učini inventuru svoje trgovine, da vidi kako mu stoje računi. Da li je u dobitku ili gubitku. Tko želi korisno poslovati mora znati pravo stanje svoje trgovine. Mora znati što ima a što nema. Mora znati, ako negdje griješi, gdje griješi. Mora znati odakle mu nastaju manjci.

     Jednaka pravila vrijede i za naš duhovni život. Čovjek se često mora zamisliti i zapitati gdje se nalazi, kakvo je stanje njegove duše. Papa Ivan Pavao II. poziva cijeli katolički svijet, da sada na kraju drugog tisućljeća, a na prelasku u treće tisućljeće od Isusova utjelovljenja, napravimo jednu duhovnu inventuru. Da vidimo gdje smo što smo i tko smo. Papa u ime cijele Crkve javno preispituje povijest kršćanstva i pogreške kršćana u prošlosti. U isto vrijeme ne okreće samo pogled u prošlost. Još veća mu je briga sadašnjost kršćanstva, jer će o sadašnjosti kršćanstva ovisiti njegova budućnost. Zato poziva na duhovnu obnovu kršćane koji sada žive. Želi da se po svim krajevima gdje se to može, održe duhovne obnove i misije. Samo se na kršćanskim načelima može graditi budućnost. Ako se ne poštuje Božji zakon, ljudski rod nema temelja na kojima može opstojati.

     Ove jeseni od 17. 10. – 24. 10. bit će u našoj župi misije. Propovjednici će biti don Marko Kutleša dugogodišnji misionar u Africi i don Dražen Balić, župnik u Ravči. Oni će sigurno lijepo govoriti. Sijat će dobro sjeme. Iz evanđelja znamo, da sjeme donese dobar rod, nije dosta da bude samo sjeme dobro. Sjeme, Božja riječ je uvijek dobra. Potrebno je da bude i njiva spremna primiti sjeme u se, da bude uzorana, nagnojena, očišćena od korova… Njiva su naše duše. Njih mi moramo spremiti. Molitva, post i dobra djela uvijek su bila najdjelotvornija sredstva. Anđeo reče Tobiji, da molitva, post i dobra djela pokrivaju mnoštvo grijeha. A Isus jednom reče apostolima, kad su pokušali iz čovjeka istjerati zloduha pa nisu mogli: “Ovaj rod se izgoni samo postom i molitvom”. O dobrim djelima Isus reče, da ćemo po njima biti suđeni. Posljednji sud će se po njima događati: “Što ste učinili jednome od moje najmlađe braće, ljudi, meni ste učinili”. Molitva post i dobra djela su takva snaga u očima Božjim kojima se može utjecati na sudbinu svoju i cijeloga svijeta. Nešto od ovoga možemo svi. Od djece do staraca i najtežih bolesnika. Za Boga nitko od nas nije suvišan niti beskoristan. Kao što djetinjstvo ima svoje ljepote, mladost svoje, jednako tako starost i bolest imaju svoje. Ako shvatimo i prihvatimo, da smo možda nekorisni materijalno i društvu i obitelji, duhovno možemo biti pravi blagoslov Božji za sve s kojima živimo.

 Don Stanko Vrnoga


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

Dr. Emilio Marin:         Kula don Bariše Ereša, župnika Vida

Jakov Vučić: Katastarske mape sela Vida

Zoran Volarević:

Stari Čamci u dolini Neretve

Don Stanko Vrnoga:

Štovanje Djevice Marije

Don Jure Marasović:

Izgradnja crkve sv. Ivana

Don Stanko Vrnoga:

Iz kronike naše župe

Žarko Markota:

Mjesne legende ili kako je nastao Vid

Ante Pejar:

Pomoć djeci i roditeljima

Don Stanko Vrnoga

Župnikov osvrt na biskupov

DJEČJI KUTAK
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prilagođeno rezoluciji 1024*768